15 de December de 2022
‘Sondatges de sediment: una finestra a l’evolució passada de la Terra’ és el nou objecte que protagonitza la tercera part del cicle ‘Objectes de la Rercerca’. Des d’aquest Dijous, 15 de Desembre, es pot visitar a la Delegació del CSIC a Catalunya la mostra que part de les recerques que realitza l’equip de Santiago Giralt, investigador i director de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC).
L’activitat ‘Objectes de la Recerca’, liderada per la Delegació del CSIC a Catalunya, ressalta, mitjançant exposicions successives, objectes excepcionals que formen part de la recerca que es duu a terme en els centres del CSIC.
En aquest cas l’objecte protagonista és un testimoni geològic, obtingut mitjançant un sondeig de sediment i extret del fons d’un llac del Pirineu. Aquesta mostra permet entendre l’evolució climàtica i ambiental de la Terra.
Igual que a les mostres anteriors, l’objecte estarà acompanyat per textos explicatius, instruments i materials relacionats amb l’extracció del testimoni i la projecció d’un vídeo que té com a narrador a Santiago Giralt. Tot plegat es pot veure i visitar a la Delegació del CSIC a Catalunya (C/ Egipcíaques, 15) des del 15 de desembre fins al 15 de febrer (de dilluns a dijous de 7.30 a 18.45 i divendres de 7.30 a 16.45, excepte festius).
El vídeo, que es projecta a l’exposició, també es pot veure al canal de YouTube de la Delegació. A més, al voltant de la mostra, Santiago Giralt farà una xerrada al gener que s’anunciarà pròximament.
Concurs de fils de Twitter ‘Objectes de la Recerca’
Per a aquells que visitin l’exposició, assisteixin a la xerrada o vegin la càpsula audiovisual d’aquest objecte, s’obre des d’avui i fins al 19 de febrer el termini per a crear un fil de Twitter divulgatiu sobre els sondatges de sediment, amb el qual es podrà guanyar una visita al centre Geociències Barcelona i un exemplar del llibre il·lustrat d’Inspiraciencia ‘Entre la mano y la cabeza’.
Com a novetat i amb la finalitat d’ampliar el públic al qual va dirigit el concurs, a partir d’ara es permetrà la participació mitjançant un canal diferent de Twitter exclusivament a estudiants de secundària i batxillerat que no tinguin compte en aquesta xarxa social. Això és, elaborant un text divulgatiu d’entre 250 i 500 paraules que haurà de dirigir-se a l’adreça electrònica difusio@dicat.csic.es amb l’assumpte “Concurs Objectes de la Recerca”. Podrà estar escrit en castellà o català.
Les bases completes del concurs actualitzades poden trobar-se aquí.
Cultura Científica, Delegació del CSIC a Catalunya