22 de March de 2023
Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) ha participat en l’assessorament científic dels continguts de la primera edició del projecte ‘Mones de Ciència’, una iniciativa de la Universitat de Barcelona (UB), en col·laboració amb el Gremi de Pastisseria de Barcelona. La il·lustradora Nia Shammuels (@Salirconunageologa) ha dissenyat totes les figures i les il·lustracions que acompanyen a la mona.
Aquest projecte de divulgació té l’objectiu de fomentar la cultura científica i despertar vocacions científiques entre els més petits a través de la creació d’un personatge per a les mones de Pasqua. Es tracta de la Mia, una figura de xocolata que representa una nena científica, que cada any es dedicarà a una disciplina diferent.
En aquesta primera edició, la Mia és geòloga i està envoltada de cristalls gegants de quars. A més, va acompanyada d’un codi QR de xocolata perquè els infants, abans de menjar-se’l, puguin entrar en una pàgina web sobre geologia i conèixer alguns dels conceptes més importants d’aquesta disciplina, com per exemple, l’estudi dels riscos geològics o el paleoclima. Amb textos senzills, il·lustracions i altres recursos, els més petits descobriran per a què serveix la geologia, com s’aplica o que seriosa de nosaltres sense ella.
La professora de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB i impulsora del projecte, Meritxell Aullinas, ha destacat que la geologia sigui la disciplina protagonista d’aquest primer any: “Aquesta ciència fonamental, que s’ocupa de l’estudi de la Terra, és probablement una de les més desconegudes, tot i que les aplicacions en el nostre dia a dia són molt nombroses. Amb l’objectiu de fomentar l’interès per la geologia entre els més joves (i no tan joves) d’una forma lúdica i amena, va néixer aquest projecte tan llaminer”.
La mona Mia es podrà comprar aquesta Pasqua en més de 30 pastisseries i també a la botiga del Museu de la Xocolata.