8 de June de 2023
Dotze geòlogues d’èpoques, contextos històrics i nacionalitats diferents, però amb un denominador comú: les seves contribucions al coneixement científic van ser transcendents en una època i en una societat que no només no les va reconèixer, sinó que sovint els hi va posar entrebancs en el seu treball. Aquest és el nucli de “GEAS: Dones que estudien la Terra”, una exposició que convida a recórrer les diferents disciplines de les Ciències de la Terra de la mà d’aquestes dotze dones.
L’exposició es podrà visitar a la Delegació del CSIC a Catalunya (C/ Egipcíaques, 15) des del 6 de juny fins al 7 de juliol (de dilluns a dijous de 7:30 a 18:45 i divendres de 7:30 a 16:45, excepte festius). Aquesta exposició itinerant ha estat al Centre de Recerca i Desenvolupament (CID-CSIC) de Barcelona, a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, a l’institut Geociències Barcelona – CSIC (GEO3BCN-CSIC), a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i a la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona.
La mostra vol contribuir de manera activa a la visualització de la feina de les dones en aquest àmbit. També busca trencar estereotips de gènere a la ciència entre nens i nenes, i promoure la seva curiositat científica. Segons les comissàries de l’exposició, Conxi Ayala (GEO3BCN-CSIC) i Marta González (ICGC), “en GEAS trobarem dones de totes les èpoques, de nacionalitats i disciplines diferents. Però sobretot trobarem dones pioneres en majúscules, lluitadores, que van tenir vides úniques, dones que van trencar el sostre de vidre que oprimeix totes les dones en general i en particular les científiques”.
Els perfils i les especialitats recollits a GEAS són molt variats, i no només es reflecteixen els mèrits científics. Algunes de les protagonistes, com La Chata Campa, Carmina Virgili i Kathryn Dwyer, van ser dones amb una gran consciència social que van deixar una empremta important en la política de la seva època. Altres, com Florence Bascom o Mary Leakey, van tenir la intenció de deixar coneixement a les futures generacions i, en particular, a les dones.
L’exposició està organitzada per la Delegació del CSIC a Catalunya en col·laboració amb l’institut de recerca Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT), la Comissió de Dones i Geologia de la Societat Geològica d’Espanya (SGE), l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC), l’Associació de Serveis de Geologia i Minería Iberoamericans (ASGMI), la Federació Europea de Geòlegs (EFG) i el projecte ENGIE.
Projecte GEAS: Dones que estudien la Terra
L’exposició està basada en el llibre “GEAS: Dones que estudien la Terra”, escrit per Rosa María Mateos i Ana Ruiz Constán, de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC). En aquesta obra, la il·lustradora i ambientòloga Nívola Uyá reflecteix la diversitat d’aquestes investigadores en plena activitat, amb dibuixos delicats i detallats.
El 2021, “GEAS: Dones que estudien la Terra” va rebre la Menció d’Honor de Treballs de Divulgació Científica en el concurs Ciència en Acció, patrocinat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. L’obra ha estat traduïda a set llengües europees: anglès, búlgar, croat, txec, grec, italià i turc, gràcies al projecte ENGIE. Des de novembre de 2022, també està disponible la seva traducció al gallec i, en el marc del 11F, es va traduir al català.
Tant el llibre com l’exposició estan pensats per a tots els públics, encara que volen incidir especialment en la comunitat educativa, segons expliquen les seves creadores, “ja que està demostrat que les escoles juguen un paper molt important per fomentar l’interès dels nens en les matèries STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i proporcionar igualtat d’oportunitats per accedir i beneficiar-se de l’educació STEM de qualitat”. A més de l’exposició i del llibre, GEAS compta amb un lloc web on navegar pels textos en més de 12 idiomes, descarregar els panells i accedir a materials complementaris.
La traducció de l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra” en la seva versió al català ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses institucions: l’institut Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT), la Comissió de Dones i Geologia de la Societat Geològica d’Espanya (SGE), l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC), l’Associació de Serveis de Geologia i Mineria Iberoamericans (ASGMI), la Federació Europea de Geòlegs (EFG) i el projecte ENGIE.
Escrit per Ana Yeste (CSIC Catalunya)