Estructura i Dinàmica dels Sistemes Hidrotermals en Calderes Volcàniques Polars
El projecte HYDROCAL té com a objectiu caracteritzar l’estructura i la dinàmica dels sistemes hidrotermals en calderes volcàniques actives polars i subpolars, avaluant qualsevol particularitat deguda a la seva ubicació en latituds més altes i en condicions climàtiques extremes. Com a estudis de cas, proposem les calderes de l’illa Deception (Antàrtida) i de Torfajökull (Islàndia) per establir similituds i diferències entre ambdós exemples i proporcionar, al final, un model conceptual i evolutiu complet dels sistemes hidrotermals allotjats en calderes en zones polars i subpolars. Els resultats obtinguts es compararan amb la caldera activa més documentada i coneguda que allotja un sistema hidrotermal i es troba en un clima temperadet: Campi Flegrei (Itàlia).
Les zones volcàniques actives estan sovint relacionades amb la presència de sistemes hidrotermals. Particularment propenses a allotjar aquests sistemes són les calderes volcàniques col·lapsades, depressions resultants del hundiment del sostre de la cambra en el reservori magmàtic a causa de la ràpida retirada de magma durant l’erupció. Després del col·lapse de la caldera, l’aigua s’infiltra a través de les fractures de l’anell i les falles que creuen la caldera, formant zones de permeabilitat de fractures. Un cop a profunditat, aquesta aigua es calenta pel magma restant, o novament intrus, i puja novament a la superfície generant fumaroles i fonts d’aigua calenta, alterant roques, etc. Durant els darrers anys, s’ha evidenciat que caracteritzar l’estructura i la dinàmica dels sistemes hidrotermals de calderes volcàniques actives és fonamental per a:
- Avançar en la nostra comprensió dels processos volcànics que ocorren després del col·lapse de la caldera;
- Millorar l’avaluació del perill volcànic mitjançant l’avaluació de l’ocurrència futura d’erupcions freàtiques i freatomagmàtiques i els seus perills relacionats i, per tant;
- Entendre els processos darrere del malestar de la caldera i millorar la nostra capacitat per interpretar correctament els senyals de monitoratge;
- Exploar els recursos minerals i energètics de manera més eficaç basada en coneixement.
S’han realitzat molts estudis de recerca per comprendre la dinàmica dels sistemes hidrotermals en calderes volcàniques mundials (per exemple, Campi Flegrei, Itàlia). No obstant això, el coneixement actual sobre els sistemes hidrotermals en calderes polars i subpolars és escàs i majoritàriament concentrat en calderes islandeses individuals.
Equip
Nom i cognom | Grup |
---|---|
Llorens, Maria Gema | Personal investigador consolidat |
Geyer Traver, Adelina | Personal investigador consolidat |
Lobo Aleu, Agustín | Personal investigador consolidat |