18 de juliol de 2024, Barcelona. Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) ha aconseguit dos projectes sobre geotèrmia a l’Argentina i canvi ecològic a l’Amazònia Equatoriana en el programa LINCGLOBAL. La convocatòria del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha concedit aquest any 10 ajudes per a iniciatives que afavoreixin la interacció entre personal d’investigació iberoamericà i espanyol en l’àmbit del Canvi Global.
L’objectiu d’aquest programa és identificar estratègies de mitigació dels impactes del canvi climàtic en entorns vulnerables, així com promoure l’adaptació de la societat als nous escenaris per contribuir a la protecció de la natura, la salut i el benestar de les generacions futures.
Energia geotèrmica als Andes argentins
Una de les propostes, liderada per la investigadora Ivone Jiménez-Munt, consisteix a estimar el potencial geotèrmic de la zona volcànica de Cerro Blanco (Argentina) a partir de models numèrics termomecànics. Aquestes eines computacionals, calibrades amb dades procedents de fonts magmàtiques, permetran a l’equip de recerca entendre com es distribueix i flueix la calor al subsòl.
“L’objectiu d’aquest projecte consisteix a desenvolupar una metodologia i un flux de treball per avaluar els processos termo-mecànics acoblats, com a pas previ per analitzar el potencial geotèrmic”, explica Jiménez-Munt.
El treball és una col·laboració amb la Universitat de Buenos Aires, Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET) i la Universitat de Salta. La investigadora María Gema Llorens, de GEO3BCN-CSIC, també està involucrada en aquesta iniciativa.
Canvi global a l’Amazones
L’altra iniciativa, AMAPOLLEN, dirigida per la investigadora Encarni Montoya, proposa identificar els senyals que diferents agents de canvi deixen sobre les comunitats vegetals al Parc Nacional de Yasuní a l’Amazònia Equatoriana, amb l’objectiu de caracteritzar el canvi global actual. L’equip busca entendre el registre històric dels canvis ambientals a la zona, distingint entre els efectes provocats per activitats humanes i altres causes naturals.
Per desenvolupar aquest projecte, l’equip establirà una xarxa de dispositius de calibració, instal·lant trampes per recollir pol·len en parcel·les de vegetació monitoritzades. Per identificar i quantificar les espècies de plantes de la regió, s’utilitzaran una combinació d’imatges satèl·lits amb estudis de vegetació en camp i informació sobre l’ús de plantes proporcionada per comunitats locals. El treball també comporta la creació d’una col·lecció pol·línica de referència de plantes amazòniques, posant el focus en aquelles que responen a impactes ambientals.
El projecte compta amb el suport de personal investigador de la Pontificia Universitat Catòlica de l’Equador, la Universitat Tecnològica Equinoccial, la Universitat San Francisco de Quito i l’Institut d’Investigacions de l’Amazònia Peruana. Així mateix, per part de Geociències Barcelona, col·laboren l’investigador Agustín Lobo, i l’equip del laboratori de Paleoecologia, Núria Cañellas-Boltà, Dael Sassoon i Mª del Carmen Trapote.
Programa de cooperació internacional
La iniciativa LINCGLOBAL busca comprendre i predir els impactes del canvi global sobre els ecosistemes terrestres i aquàtics, tant d’Iberoamèrica com de la Península Ibèrica. També pretén formular estratègies de resposta a tals impactes, així com la formació de recursos humans, i la difusió i educació en temes de canvi global.
Les activitats que promou aquesta iniciativa, amb una vigència de dos anys i mig, són la celebració de reunions, seminaris i altres activitats d’internacionalització entre els grups d’investigació participants, en el marc d’un programa de recerca comú. També es contempla la realització d’estades de treball i especialització en ambdues direccions.