Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) s’adhereix a la xarxa catalana d’innovació i escalabilitat del coneixement en tecnologies diferencials en l’àmbit de l’hidrogen renovable (H2CAT) com a entitat sòcia. Amb aquesta nova incorporació, la xarxa suma les capacitats d’emmagatzematge geològic d’hidrogen d’aquest centre d’investigació depenent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Juan Alcalde, investigador de GEO3BCN-CSIC, és el representant del centre en aquesta xarxa que agrupa més de 250 investigadores i investigadors especialitzats en hidrogen renovable, 10 entitats, i més de 40 grups d’investigació repartits per tota Catalunya. La xarxa catalana H2CAT agrupa els principals grups d’investigació catalans en el sector de l’hidrogen verd per dur a terme programes de valorització i transferència de resultats d’investigació i desenvolupament en la cadena de valor de l’hidrogen verd a Catalunya.
La iniciativa, coordinada per Eurecat i creada a principis de 2023, persegueix valoritzar i transferir els seus resultats i solucions a la cadena de valor de l’hidrogen verd de Catalunya. La xarxa és una aposta de futur, ja que consideren l’hidrogen verd com un dels principals vectors energètics a llarg termini. A més, és una solució per als sectors difícils de descarbonitzar.
Entre les activitats de H2CAT es troben la posada en marxa de l’Observatori H2CAT i el treball en quatre eixos temàtics compartits com són les tecnologies de producció d’hidrogen, l’emmagatzematge i distribució, l’ús de l’hidrogen com a font d’energia i el seu ús com a matèria primera.
La xarxa també compta amb un catàleg de productes i serveis, organitzen fòrums d’inversió, sessions de demostració per facilitar el contacte amb la societat i les empreses, i fòrums temàtics per adaptar les tecnologies de la xarxa a les necessitats del mercat. El treball de la xarxa també inclou accions per a la capacitació dels equips d’investigació en negoci, amb una formació transversal en valorització, transferència i emprenedoria.