L’alumnat del centre educatiu Front Marítim va visitar al gener els laboratoris de microscòpia i de paleomagnetisme de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC). L’activitat, realitzada en el marc de la iniciativa Ciència al Barri, va ser dirigida pels responsables de cada servei científic, Dario Pedrazzi i Bet Beamud, respectivament.
En total, 20 alumnes van conèixer algunes de les instal·lacions del centre per aprofundir en com és el procés d’investigació en un institut de Geociències. A partir d’una mostra volcànica del camp volcànic de la Garrotxa, Pedrazzi va guiar l’alumnat en el procés d’anàlisi d’una roca: des de la preparació de la mostra fins a l’observació de la mateixa per conèixer la seva composició mineralògica.

D’altra banda, Beamud els va explicar què és i per a què serveix el camp magnètic de la terra, així com la importància del paleomagnetisme per obtenir informació sobre la història del camp magnètic terrestre i la posició de les roques en el passat. En concret, va posar l’accent en la feina de la datació de roques i de restes arqueològiques, i els va mostrar el funcionament dels magnetòmetres així com el procés de preparació de mostres.

Apropant la ciència als barris
Ciència al Barri és un projecte del Consell Superior d’Investigacions Científiques que porta activitats de divulgació científica a barris de Barcelona, Madrid i Sevilla que no comptaven amb aquesta oferta cultural. En cada centre educatiu s’organitzen activitats a demanda sobre diversos temes d’actualitat científica: tallers, conferències, clubs de lectura, exposicions i visites guiades a centres de recerca de referència, entre d’altres.
L’esdeveniment amb el qual conclou cada curs escolar és la Fira Ciència al Barri, on l’alumnat participant replica els experiments apresos. El projecte està dirigit sobretot al nivell de 4t de l’ESO, però la resta de grups i la comunitat educativa i veïnal també poden assistir a algunes de les activitats.
Des del seu inici el 2016 a Madrid, Ciència al Barri s’ha establert als districtes madrilenys de Puente de Vallecas, Villa de Vallecas, Usera, Carabanchel, Villaverde, San Blas-Canillejas, Hortaleza, Latina, Vicálvaro, Fuencarral-El Pardo i Tetuán a través de 14 Instituts d’Educació Secundària (IES), tres Centres Educatius Terapèutics (CET) – Hospitals de Dia, tres Centres d’Educació de Persones Adultes (CEPA) i dos Centres de Majors. A més, el 2022, aquest projecte es va estendre a la ciutat de Sevilla, on es centra en instituts de diversos barris dels districtes Nord, Macarena, Sud, Cerro-Amate i San Pablo-Santa Justa; a més de la zona de Torreblanca al districte Est. Barcelona va entrar a formar part de la iniciativa el 2023, implantant-se als districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Nou Barris i Sants-Montjüic.
Es tracta d’una iniciativa de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC, que compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació. Les cinc primeres edicions d’aquest projecte van ser possibles gràcies a l’ajuda de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.