Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) ha estat reconegut amb el segell d’excel·lència ASPIRA-MaX Josefa Barba del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El director i investigador del centre, Santiago Giralt, ha recollit el guardó en la reunió d’equips de direcció del Consell celebrada aquest any a Santiago de Compostel·la.
L’Institut de Ciències del Patrimoni (INCIPIT) ha estat l’escenari de la reunió de directores i directors del CSIC del juny, en la qual s’han lliurat els distintius del programa Aspira MaX CSIC. Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure l’excel·lència científica dins del CSIC, reconeixent l’esforç dels seus centres de recerca.
Per a això s’ha posat en marxa, entre altres instruments, un marc d’autoavaluació general, accessible i fàcil d’utilitzar per tots els centres i instituts del CSIC. Aquest programa inclou, entre altres propostes, la concessió d’ajudes econòmiques perquè els centres de recerca puguin desenvolupar un pla d’actuació propi, que reculli accions encaminades a enfortir aquells aspectes susceptibles de millora. Per a això s’estableix un itinerari que comporta l’assignació de recursos i acreditacions d’excel·lència.
En la primera fase d’aquesta iniciativa, el CSIC ha concedit 40 distintius Josefa Barba, entre ells a Geociències Barcelona. Ara, el centre treballa en preparar la segona fase, que serà avaluada per comitès interns i externs, per optar al segell Sagrario Martínez-Carrera. Aquesta segona acreditació comporta la concessió de fins a 300.000 € per a la posada en marxa i desenvolupament del pla d’excel·lència.
Trobada de direccions
La reunió d’equips de direcció també ha servit per posar en comú les línies estratègiques de la institució i impulsar la coordinació interna. Entre els punts principals que s’han tractat en la trobada, hi ha la presentació del Pla de Sostenibilitat del CSIC, en la qual ha participat Santiago Giralt.


El document estableix el compromís de la institució d’alinear els seus esforços de recerca, gestió i organització cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A la reunió també s’ha presentat el Pla de Transformació Digital, que abordarà el Programa Momentum i la formació en intel·ligència artificial.
A la trobada hi ha assistit l’equip directiu del CSIC, format per la presidenta de l’organisme, Eloísa del Pino; el vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica, José María Martell; el vicepresident d’Organització i Relacions Institucionals, Carlos Closa; el vicepresident de Relacions Internacionals, Javier Moreno; la vicepresidenta d’Innovació i Transferència, Ana Castro; i el secretari general, Ignacio Gutiérrez Llano.