
El Consell Superior d’Investigacions Científiques, a través de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), reconeix com a unitat associada d’R+D+i al grup de recerca ‘Petrologia i Geoquímica Volcànica’ de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB). L’objectiu és estudiar, des d’un enfocament multidisciplinari, zones volcàniques actives per a avaluar de manera més precisa els potencials perills volcànics i la probabilitat d’ocurrència d’erupcions futures.
“L’esperit de la unitat associada sol·licitada és el de formalitzar les col·laboracions ja existents i garantir-ne la continuïtat en el temps”, explica Adelina Geyer, investigadora i integrant de l’equip de treball de Vulcanologia Aplicada de GEO3BCN-CSIC. En aquest sentit, aclareix, la unitat donarà un marc de treball a les línies ja existents i permetrà una interacció entre els grups més fluida i àgil a l’hora de posar en marxa projectes.
La col·laboració entre ambdues institucions va començar fa més de cinc anys. Des de llavors, el personal de la UB ha aportat els seus coneixements sobre geoquímica i petrologia en sistemes volcànics als treballs de recerca en zones volcàniques actives, realitzats per l’equip de Vulcanologia Aplicada de Geociències Barcelona.
Alhora, també treballen conjuntament en el desenvolupament i manteniment del Laboratori de modelització numèrica i analògica de processos volcànics, emmarcat dins del Laboratori de simulació de processos geològics, coordinat per ambdós grups.
“Amb la creació d’aquesta unitat associada consolidem una col·laboració molt estreta -tant en recerca com en divulgació científica- dels sistemes volcànics que ja fa anys que duem a terme”, detalla la professora Meritxell Aulinas, membre del Grup de Recerca de Materials Geològics, Cristal·lins i Sostenibles (GEOXiS) i del Grup d’Innovació de Geoquímica i Roques Ígnies, Metamòrfiques i Sedimentàries de la Universitat de Barcelona.
L’equip científic de Geociències Barcelona que forma part d’aquesta nova unitat està format per Adelina Geyer, Dario Pedrazzi, Xavier de Bolós, Arnau Folch i Stephanie Barde-Cabusson. Per part de la UB, està implicada la investigadora Meritxell Aulinas.
El vulcanisme de la Garrotxa i de l’Antàrtida
Els projectes en els quals ja estan treballant GEO3BCN-CSIC i la Facultat de Ciències de la Terra de la UB se centren, sobretot, en el vulcanisme de la Zona Volcànica Catalana. L’estudi d’aquesta zona permet avançar en la caracterització dels edificis volcànics més recents i així entendre de manera més precisa els processos magmàtics associats, la seva dinàmica i l’evolució al llarg del temps.
A més, actualment l’equip està estudiant el vulcanisme actiu en zones polars, amb l’illa Decepció (Antàrtida) com a lloc de treball inicial. “L’objectiu principal d’aquesta línia de recerca és comprendre millor l’evolució magmàtica d’aquest complex volcànic actiu per millorar l’avaluació de la perillositat i el risc volcànic associat”, subratlla Geyer.