Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) ha estat reconegut amb el segell d’excel·lència ASPIRA-MaX ‘Sagrario Martínez-Carrera’ del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Aquest reconeixement inclou una dotació de fins a 300.000 euros per implementar aspectes clau del pla d’excel·lència presentat pel centre.
GEO3BCN ha obtingut aquest segell en la segona convocatòria del Projecte MaX-CSIC, que té com a objectiu ampliar les oportunitats perquè els seus centres avancin cap a l’excel·lència científica i contribueixin al progrés del coneixement i al desenvolupament econòmic, social i cultural. En aquesta convocatòria, una trentena de centres del CSIC han estat acreditats.
«Des de la direcció de GEO3BCN estem molt satisfets amb el resultat obtingut i volem destacar que el mèrit d’haver aconseguit aquest segon segell és de tot el centre. Tothom ha participat de manera molt activa en la preparació tant del Projecte Científic com del Pla d’Excel·lència. Aconseguir aquest finançament ens permetrà fer un salt qualitatiu cap a l’excel·lència científica i tècnica en l’àmbit de les geociències», destaca Santiago Giralt, director de Geociències Barcelona.
Per obtenir aquest distintiu, els centres havien de presentar un Projecte Científic de Centre i dissenyar un Pla d’Excel·lència basat en el qüestionari d’autoavaluació realitzat per participar en la fase I del programa. En l’avaluació del projecte es valoraven aspectes com l’estat de la qüestió de les temàtiques proposades, la capacitat del centre per dur-lo a terme, la identificació de mecanismes de coordinació de les línies d’investigació i sinergies internes, les estratègies per potenciar el lideratge científic internacional, les col·laboracions, la transferència de coneixement i l’impacte científic, social i econòmic.
Projecte MaX-CSIC
El projecte es divideix en tres fases. En la primera, els centres fan una autoavaluació i passen una avaluació externa. Si la superen, obtenen el segell ASPIRA-MaX ‘Josefa Barba’, una ajuda de 20.000 euros per desenvolupar un projecte científic i entren al programa. GEO3BCN-CSIC va obtenir aquest reconeixement en la convocatòria de 2024.
A la segona fase, els centres seleccionats han d’elaborar un projecte científic i un pla d’excel·lència de tres anys. Un comitè els avalua i, si la superen, reben el segell ASPIRA-MaX ‘Sagrario Martínez-Carrera’, amb una dotació de fins a 300.000 euros per implementar el pla.
En la tercera fase, el Comitè Científic Assessor del CSIC avalua l’impacte del programa DEEP-MaX en el centre. Els que reben una valoració positiva obtenen el segell ASPIRA-MaX «Margalida Comas», el màxim reconeixement del CSIC a l’excel·lència científica.
Cada segell porta el nom d’una investigadora rellevant dins d’una de les tres grans àrees científiques del CSIC. Josefa Barba, farmacèutica i doctora en ciències, va destacar en el camp de les neurociències i l’aprenentatge; Sagrario Martínez-Carrera, doctora en química, va treballar al Departament de Cristal·lografia de l’actual Institut de Química Física Blas Cabrera i és una figura clau de la ciència espanyola del segle XX; i Margalida Comas, biòloga, pedagoga i escriptora, va impulsar la didàctica de les ciències i la igualtat de gènere en l’àmbit acadèmic.