Equips d’investigació de Espanya i Portugal han desenvolupat un nou repositori d’accés obert per aprofundir en el coneixement sobre l’evolució geològica, els recursos geològics i els riscos associats a la península Ibèrica. Aquesta nova eina, batejada com a SedDARE-IB, recull dades sobre el gruix dels sediments a la península i els seus marges oceànics.
“Es tracta d’una base de dades essencial per reconstruir l’evolució geològica de la regió des del Mesozoic, ja que els sediments registren processos clau com la formació de conques, l’aixecament de serralades o els canvis en el nivell del mar que han configurat el paisatge actual”, explica Montserrat Torné, investigadora de Geociències Barcelona del CSIC (GEO3BCN-CSIC) i autora principal de la nova publicació.
El repositori, que s’ha presentat en format d’article científic a la prestigiosa revista Earth System Data, representa una eina estratègica per comprendre millor el subsòl ibèric. Les seues aplicacions van des de l’avaluació de riscos geològics en zones sísmiques fins a l’emmagatzematge subterrani de CO₂ o l’exploració de recursos energètics.“SedDARE-IB no només enriqueix el nostre coneixement sobre la geologia d’Ibèria, sinó que també es perfila com una eina estratègica per a la planificació i la gestió sostenible del territori”, valora Torné.
Els sediments, una font clau d’informació per a la geologia i la geofísica
Gràcies a la informació que proporcionen els sediments des d’una perspectiva geològica i geofísica, es pot entendre l’evolució geològica d’un territori, la litologia, les propietats de les roques, la resposta sísmica o els riscos geològics. La seua anàlisi és fonamental per interpretar els entorns de sedimentació, els canvis en el nivell del mar, el clima o l’origen dels sediments.
“Disposar d’informació precisa sobre el gruix i la distribució dels sediments és clau per estimar el gradient geotèrmic en diferents zones, cosa que permet identificar àrees amb més potencial per desenvolupar-hi projectes geotèrmics”, detalla la investigadora de GEO3BCN.
En aquest context, SedDARE-IB resulta especialment rellevant en regions on els sediments actuen com a aïllants tèrmics o com a reservoris de calor. A més, permet reduir la incertesa en les primeres fases d’exploració de recursos com ara aqüífers profunds, hidrocarburs no convencionals o minerals estratègics. En oferir un marc geològic homogeni i fiable, la base de dades afavoreix una presa de decisions més informada i sostenible en la recerca del subsòl.
Ciència sense fronteres
SedDARE-IB és fruit del treball conjunt entre institucions d’Espanya i Portugal per promoure l’intercanvi de dades obertes. Entre les entitats participants hi ha GEO3BCN-CSIC, el 3D Seismic Lab de la Cardiff University, el Laboratório Nacional de Energia e Geologia (LNEG), el CoLAB NET4CO2 i l’Instituto Geológico y Minero de España (IGME-CSIC).
“La col·laboració entre equips d’ambdós països ha estat fonamental per construir una base de dades realment ibèrica, sense barreres administratives ni limitacions en l’intercanvi d’informació científica”, destaca Montserrat Torné. Aquesta cooperació ha permès sumar esforços, compartir coneixement i infraestructures, i obtenir una visió molt més precisa i completa del subsòl. També reforça la projecció internacional del projecte i estableix les bases per a futures iniciatives transfrontereres en l’àmbit de les geociències.
Concebut com un repositori en evolució, l’eina està oberta a incorporar nova informació que en millori la cobertura o la resolució, especialment en zones encara poc representades. “El nostre objectiu és que SedDARE-IB es mantingui com una eina útil i viva, que pugui continuar creixent gràcies a les futures aportacions de la comunitat científica i tècnica interessada en la geologia del context ibèric”, subratlla la investigadora de GEO3BCN-CSIC.
El repositori ja està disponible en accés obert i ofereix oportunitats tant per a la comunitat investigadora com per a empreses vinculades al sector geològic i energètic.
Referència
Torne, M., Alves, T. M., Jiménez-Munt, I., Carvalho, J., Ayala, C., Ramalho, E. C., Gómez-García, A. M., Matias, H., Heida, H., Balaguera, A., García-Lobón, J. L., and Vergés, J.: SedDARE-IB: an open-access repository of sediment data for the Iberian Peninsula and its continental margins, Earth Syst. Sci. Data, 17, 1275–1293, https://doi.org/10.5194/essd-17-1275-2025, 2025.