L’Institut Geociències de Barcelona (GEO3BCN-CSIC) ha iniciat una col·laboració amb l’escola Betània Patmos per apropar el món de les geociències a la seva comunitat educativa. Situada a la històrica masia Clos Montserrat, al barri de Pedralbes, l’escola ha escollit el tema ‘Pedres i Albes’ com a eix central d’aquest curs 2024-2025, inspirat en la pedrera de Pedres Alba.
En aquest context, GEO3BCN-CSIC treballa conjuntament amb el professorat i l’alumnat per divulgar la història geològica d’aquesta pedrera, coneguda per les seves formacions granítiques i per ser el lloc d’on es van extreure els blocs amb els que es van construir el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Entre les activitats previstes hi ha la redacció d’un article per a la revista anual de l’escola, una conferència pel professorat, tallers per a l’alumnat i una ruta geològica pels voltants del centre.
La primera activitat es va desenvolupar el divendres 6 de setembre, durant la lliçó inaugural del curs, adreçada al professorat i a càrrec del director de GEO3BCN-CSIC, Santiago Giralt, acompanyat per la investigadora Mar Moragas i l’investigador David Cruset.



A la xerrada, titulada ‘Desxifrant la història geològica del Clos Montserrat’, es van repassar els conceptes clau de les geociències i es va explicar l’evolució geològica de Catalunya, oferint el context per entendre l’entorn en què es troba l’escola.
La ruta geològica guiada per GEO3BCN-CSIC serà la pròxima activitat també adreçada al professorat. La caminada tindrà lloc als voltants de l’escola el dia 9 d’octubre.