Els objectius d’Europa en la transició verda i digital requereixen l’ús de mètodes, tècniques i tecnologies innovadores en l’exploració mineral. Europa té llargues tradicions en la mineria de metalls bàsics, però ha tingut menys èxit en el desenvolupament de projectes per obtenir CRM ja sigui per falta d’inversions, els diversos procediments de permisos nacionals i els baixos nivells d’acceptació pública.
AGEMERA és un projecte de recerca de tres anys que es centra en assegurar el subministrament europeu i independència de matèries primeres crítiques (CRM) per complir amb els objectius de la transició verda. Els CRM són clau per a l’electrificació de la mobilitat i la producció d’energia renovable, però l’obtenció responsable de CRM és una preocupació creixent arreu del món. És per això que són crucialment necessaris mètodes innovadors, sostenibles i socialment acceptats en l’exploració i obtenció de recursos minerals. Europa és un desenvolupador líder de tecnologies verdes i, per tant, els CRM són essencials per a l’economia europea. Aquest projecte té com a objectiu:
- Augmentar la consciència sobre la importància dels CRM en la transició verda/digital.
- Reforçar l’autonomia de la UE en matèria de matèries primeres crítiques.
- Millorar la base de coneixements sobre els CRM.
- Accelerar el desenvolupament de projectes d’exploració de CRM.
- Augmentar la consciència sobre l’existència d’enfocaments de mineria sostenible.
El consorci internacional està format per 20 organitzacions que inclouen universitats, centres de recerca, PIMES i operadors industrials de 11 països principalment d’Europa. La Universitat d’Oulu té la principal responsabilitat del projecte. Els mètodes de recerca comprenen recerques en bases de dades, enquestes i mostrejos de camp, així com modelatge basat en intel·ligència artificial. Les enquestes geològiques i geofísiques cobriran una àrea de 4.700 km2 per cartografiar exhaustivament els recursos de CRM. Les enquestes de camp es realitzen en llocs objectiu a Finlàndia, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Zàmbia, Polònia i Alemanya. Les tecnologies d’enquesta inclouen:
- Sistemes d’enquesta magnètica, radiomètrica i electromagnètica basats en drones
- Nous sistemes de detecció de densitat basats en muons
- Noves tècniques sísmiques basades en interferometria de soroll ambiental i el·lipticitat d’ones Raleigh.
El projecte AGEMERA serveix especialment a empreses mineres, proveïdors d’equips d’enquesta, investigadors, formuladors de polítiques, societat pública i organitzacions no governamentals. El projecte també desenvoluparà un paquet educatiu sobre CRM i un joc en línia dissenyat per ser utilitzat en escoles i universitats. Es crearà una base de dades SoftGIS d’accés obert sobre preocupacions socials, culturals, ambientals i econòmiques de les persones relacionades amb la mineria i l’exploració mineral per ser utilitzada juntament amb els mapes de potencial geològic per garantir una base per a l’exploració i mineria socialment acceptades i sostenibles.