Estimació del Potencial Geotèrmic en Zones Volcàniques Utilitzant Models Numèrics Termomecànics
En el context de l’augment dels costos energètics i la urgència de la transició cap a fonts renovables, l’energia geotèrmica emergeix com una alternativa altament atractiva. Els projectes d’explotació de recursos geotèrmics requereixen una inversió inicial substancial, principalment a causa del cost elevat de perforació, que augmenta significativament amb la profunditat. Identificar i avaluar amb precisió la distribució de temperatures en profunditat i les seves anomalies és crucial per minimitzar despeses i optimitzar recursos. Per tant, és essencial disposar d’informació sobre les temperatures en el subsòl, el règim hidrotermal general, i els impactes de la producció d’energia geotèrmica abans d’emprendre la construcció d’infraestructures costoses. Les àrees volcàniques destaquen com a regions clau amb un potencial significatiu per explotar recursos geotèrmics d’alta entalpia a causa de l’activitat magmàtica.
El propòsit d’aquest projecte és desenvolupar una metodologia i un flux de treball per avaluar processos termomecànics acoblats com un pas preliminar per analitzar el potencial geotèrmic i la seva aplicabilitat en àrees d’interès. Es faran servir tècniques innovadores per avaluar l’estat tèrmic del subsòl, emprades per grups del CONICET juntament amb les Universitats de Buenos Aires i Salta a l’Argentina. Aquestes tècniques es basen en l’ús de models numèrics termomecànics bidimensionals i tridimensionals, calibrats amb dades de fonts magmàtiques. Els models obtinguts es faran servir per calcular tant els efectes estacionaris com els transitoris en el règim tèrmic del subsòl.
S’espera que aquesta metodologia s’apliqui en una zona volcànica amb activitat coneguda, com el volcà Cerro Blanco a la província de Catamarca, Argentina. Comprenent la dinàmica de la font de calor durant els darrers milers d’anys, serà possible estimar amb precisió l’estructura tèrmica sota el sistema volcànic que podria albergar recursos geotèrmics. Aquesta metodologia desenvolupada a partir d’un cas pilot podrà aplicar-se en el futur a altres zones volcàniques com l’Illa de La Palma a les Illes Canàries, Espanya.
L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a la millora del coneixement en el camp de l’energia geotèrmica d’alta entalpia mitjançant la quantificació del règim tèrmic transitori en una zona volcànica (la Puna sud d’Argentina) i l’establiment d’una metodologia que pugui aplicar-se en el futur a altres zones volcàniques. A més, pretén sistematitzar la quantificació del potencial geotèrmic en sistemes volcànics holocens a través d’una metodologia original d’avaluació de recursos.
Equip
Nom i cognom | Grup |
---|---|
Llorens, Maria Gema | Personal investigador consolidat |
Jiménez Munt, Ivone | Personal investigador consolidat |